Kawa kuloodporna, znana także jako bulletproof coffee, to nic innego jak kawa z dodatkiem tłuszczu w formie oleju i masła. Ten niecodzienny napój od pewnego czasu bije rekordy popularności wśród osób będących na diecie ketogenicznej. Pomimo że jest charakterystycznym elementem diety keto, nic nie stoi na przeszkodzie, aby został włączony do jadłospisu osób stosujących inny model żywienia. Wyjaśnijmy Ci, na czym polega koncepcja kawy kuloodpornej oraz czy regularne spożywanie tej niecodziennej mieszanki niesie za sobą realne korzyści zdrowotne.
Kawa kuloodporna — trochę historii
Za twórcę kuloodpornej kawy uważa się Dave Asprey’a — amerykańskiego potentata finansowego, który na początku XXI wieku odwiedził Tybet i poznawał tamtejsze gatunki kawy. Pewnego razu skosztował tradycyjnej mieszanki herbacianej z dodatkiem masła i mleka od jaka. Jak sam wspomina, to niecodzienne połączenie dostarczyło mu niesamowitej dawki energii i dało uczucie sytości, które utrzymywało się przez bardzo długi czas. Kiedy wrócił do Stanów Zjednoczonych, kontynuował swoją edukację dietetyczną i właśnie wtedy wpadł na koncept połączenia czarnej palonej kawy z tłuszczem w postaci masła klarowanego i oleju kokosowego. Regularne spożycie kuloodpornej kawy miało nie tylko dostarczyć niezbędnej energii, ale także poprawić koncentrację oraz pomóc w utracie tkanki tłuszczowej.
Czy kawa kuloodporna jest naprawdę zdrowa?
Koncepcja kuloodpornej kawy rozwinęła się na przestrzeni lat i zyskała wielu zwolenników. Miłośnicy tego napoju przypisują jej całą masę zalet. Nie oznacza to jednak, że wszystkie walory zdrowotne zostały poparte solidnymi badaniami. Jak to zatem wygląda z naukowej perspektywy? Przede wszystkim, bulletproof coffee dostarcza skoncentrowaną dawkę tłuszczu, co sprzyja utrzymaniu wysokiego poziomu energii przez stosunkowo długi czas. To świetna propozycja dla osób, które przestrzegają diety ketogenicznej i pilnują skoków cukru.
Niepodważalną zaletą kuloodpornej kawy jest to, że jej spożycie ułatwia zaadaptowanie się do stanu ketozy. Osoby, które dopiero zaczynają dietę ketogeniczną, często uskarżają się na problemy ze spożyciem wymaganej ilości tłuszczów. Dzięki dostarczeniu do organizmu tłuszcze w postaci płynnej, proces adaptacji przebiega szybciej i jest o wiele łatwiejszy. Warto przy tym zaznaczyć, że dostarczanie organizmowi oleju kokosowego lub MCT pozwala zwiększyć produkcję ciał ketonowych. Oczywiście, samo wejście w ten model żywienia wymaga konsultacji z lekarzem, dlatego pamiętaj, że wszystkie informacje dotyczące tej diety są jedynie wskazówkami.
Kawa kuloodporna – nie dla każdego!
Musisz jednak wiedzieć, że pomimo licznych zalet kawa kuloodporna ma jedną, istotną wadę — bardzo wysoką zawartość kalorii. W zależności od tego, ile tłuszczu użyjesz, jedna porcja kawy kuloodpornej może mieć od 250 do nawet 500 kalorii! Przypominamy, że wszystkie kalorie pochodzą w tym przypadku z tłuszczy — sama kawa jest bowiem napojem bezkalorycznym. Warto także wspomnieć o potencjalnych skutkach ubocznych w postaci zaburzeń trawienia, które mogą pojawić się w przypadku spożycia nadmiernej ilości masła i oleju. Biorąc pod uwagę wszystkie te aspekty, spożycie kawy kuloodpornej jest odradzane osobom, które zmagają się z chorobami naczyniowymi, problemami trawiennymi oraz wysokim poziomem cholesterolu.
Jak przyrządzić prawdziwą kawę kuloodporną?
Podstawowym składnikiem jest rzecz jasna kawa — zaparzana po turecku lub z ekspresu (według preferencji). Jeżeli chodzi o tłuszcz, potrzebujesz masła oraz oleju MCT, zawierającego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, lub oleju kokosowego. Samo przygotowanie jest banalnie proste:
- Zaparz kawę tak jak zawsze.
- Dodaj jedną lub dwie łyżki oleju oraz tyle samo niesolonego masła.
- Składniki wymieszaj za pomocą blendera.
- Po dokładnym wymieszaniu powstanie mieszanka o lekkiej i lejącej konsystencji.
I gotowe. Pamiętaj jednak, aby nie spożywać więcej niż jednej porcji napoju dziennie!
źródło: inspiracje KAWOWE sklep z kawą